Sonakull ligger i Västra Småland, just i den småföretagstäta Gnosjöregionen. Stenig och mager jordbruksmark präglar landskapet och är orsaken till varför den klurige Smålänningen en gång var tvungen att skaffa andra inkomster än jordbruk för att kunna överleva. Vi har inte valt att bosätta oss i Sonakull, det är vår självklara plats på jorden. Generationer tillbaks, faktiskt så långt det går att följa släktleden och den information som finns att finna om oss, har familjen haft sitt säte just här.

Naturlig Hästhantering

Våra härliga Haflingerhästar använder vi i första hand för att ta med ridgäster ut på guidade naturupplevelser. Haflingerhästen har sitt ursprung i Alperna. En lagom stor, stabil och klok bergshäst som finner sig väl tillrätta i vår kuperade terräng. Vår ambition är att hästarna i Sonakull ska ha möjlighet att leva ett så naturligt liv som möjligt. Det gäller både hantering och hästhållning. Du som gäst märker det genom den harmoniska och avspända stämningen i stallet och runt våra hästar som är mycket väl medvetna om sin arbetsuppgift att ta väl hand om gäster.

Den naturliga hästhanteringen har lett oss in på spåret med utrustning som repgrimma och arbetsrep och är orsaken till att vi också har egen tillverkning av repgrimmor mm. Som bekant är ju Smålänningen av hävd snål, eller sparsam som vi föredrar att kalla det så när det skulle köpas in repgrimmor till dussinet hästar blev det naturligt att istället köpa många meter rep och göra egna, ”hur svårt kan det va?” Nu för tiden hittar du dessa till försäljning i vår butik här på nätet och vi syns också då och då till på mässor som  t.ex. Eurohorse där vi såklart gärna också byter några ord om guidade naturupplevelser och hästäventyr.

Mångårig erfarenhet

2002 välkomnade vi de första ridgästerna och allt sedan dess utvecklar vi undan för undan verksamheten. Familjens intresse för hästar är självklart. Flickorna som nu är vuxna har växt upp med hästar och hästlivet och guidar då och då en och annan tur eller håller ordning på hästar och stall. Ulrika & Elizabeth har funnit ett gemensamt intresse i hästarna och äventyrsritter och guidar då och då ridgrupper. Genom åren har de hunnit med en och annan tripp till fjärran länder för att fylla på med erfarenhet. Jordanien, Italien, Bulgarien … vad ska det bli härnäst? Johanna är fantastisk med hästarna och är den som oftast guidar dej som gäst. Hästcoach Jenny är vår samarbetspartner som ibland bistår oss med kunskap och träningshjälp när det gäller hästhantering. Jenny har till vardags ett eget företag som heter Horse4Harmony

Känn dig Varmt Välkommen att kontakta oss när du vill följa med ut i den Småländska skogen på äventyr!

Kontakt Ulrika Sonakull
Horseback trail guide Lina Johansson
Horseback trail guide Emma Johansson
Hästcoach Jenny Olsson svarar på dina frågor om naturlig hästhantering natural horsemanship Ställ din fråga till hästcoachen hos Horse4Harmony på facebook.