Sonakull ligger i Västra Småland, just i den småföretagstäta Gnosjöregionen. Stenig och mager jordbruksmark präglar landskapet och är orsaken till varför den klurige Smålänningen en gång var tvungen att skaffa andra inkomster än jordbruk för att kunna överleva. Vi har inte valt att bosätta oss i Sonakull, det är vår självklara plats på jorden. Generationer tillbaks, faktiskt så långt det går att följa släktleden och den information som finns att finna om oss, har familjen haft sitt säte just här.

Naturlig Hästhantering

Våra härliga Haflingerhästar går i stora hagar och ser till att markerna hålls öppna. Haflingerhästen har sitt ursprung i Alperna. En lagom stor, stabil och klok bergshäst som finner sig väl tillrätta i vår kuperade terräng. Vår ambition är att hästarna i Sonakull ska ha möjlighet att leva ett så naturligt liv som möjligt. Det gäller både hantering och hästhållning.

Den naturliga hästhanteringen har lett oss in på spåret med utrustning som repgrimma och arbetsrep och är orsaken till att vi också har egen tillverkning av repgrimmor mm. Som bekant är ju Smålänningen av hävd snål, eller sparsam som vi föredrar att kalla det så när det skulle köpas in repgrimmor till dussinet hästar blev det naturligt att istället köpa många meter rep och göra egna, ”hur svårt kan det va?” Nu för tiden hittar du dessa till försäljning i vår butik här på nätet och vi syns också då och då till på mässor som  t.ex. Eurohorse.

Mångårig erfarenhet

2002 – 2022 bedrevs turridning, från och med 2023 utvecklar vi undan för undan verksamheten i annan riktning. Familjens intresse för hästar är självklart. Flickorna som nu är vuxna har växt upp med hästar och hästlivet.

Känn dig Varmt Välkommen att kontakta oss!